Buitenkozijn Schilderen

  • Geplaatst op
Buitenkozijn Schilderen

Nederland kent verschillende seizoenen, dus houten buitenkozijnen moeten veel slijtage kunnen verdragen. Daarom is het belangrijk om de buitenkozijnen regelmatig te onderhouden. Door de houten kozijnen te schilderen, krijgen ze een langdurige beschermlaag. In dit bericht vertellen we je hoe je houten buitenkozijnen schildert en geven we je een aantal belangrijke overwegingen mee. 

 

Kozijnen buiten schilderen volgens een gedetailleerd plan

In welke volgorde moet ik de kozijnen schilderen? Houd je dan aan dit “stappenplan voor het buiten schilderen van kozijnen”! Hierin overlopen we de stappen die komen kijken bij het schilderen van kozijnen, zodat je heel lang plezier kunt hebben van je houten buitenkozijnen en ze ook nog eens mooi worden.

 

Voor het schilderen van onbehandelde hardhouten kozijnen buiten is grondverf absoluut noodzakelijk. Primers werken normaal gesproken goed op andere ondergronden, maar als het om hout gaat, zorgen ze er beter voor dat de verf niet doorsijpelt naar het houtoppervlak. Omdat grondverf een hoge vulkracht heeft, blijft de verf uiteindelijk stevig aan de buitenkant van het houten kozijn kleven.

 

Je kunt de behandelde hardhouten kozijnen overschilderen met een andere verf zonder primer. Maar voordat je de toplaag met een fijne korrel schuurt, is het cruciaal dat je de verflaag reinigt met een specifieke ontvetter (zoals Universol of St. Marc). Sigma S2U Allure Gloss of Sikkens Rubbol XD High Gloss zijn twee uitstekende houtverfopties om over na te denken.

 

Stap 1: Het schilderen van het buitenkozijn voorbereiding

We hebben de volgende checklist gemakkelijk voor je gemaakt, zodat je klaar bent om te beginnen met het schilderen van je houten buitenkozijnen:

    Gereedschappen:    Materialen:

    Verfkrabber 

    Houtbeitel 

    Verfroller lak

    Verfbeugel  

    Ronde kwast 

    Schuurblok 

    Plamuurmes 

    Kitpistool 

    Schroevendraaier 

    Veiligheidsbril 

    Werkhandschoenen 

    Zachte handborstel 

    Afbreekmes

    Grondverf 

    Lakverf voor buiten

    Schuurpapier 

    Houtrotstop 

    Houtrotvuller 

    Snelplamuur 

    Hybriseal 2 PS 

    Schilderstape 

    Ontvetter

 

Stap 2: Ontvetten en schoonmaken

Een houten buitenkozijn moet goed worden voorbehandeld voordat het geschilderd kan worden. Reinig het oppervlak daarom grondig met water en een ontvetter. Dit garandeert dat de lak of verf goed hecht. 

 

Stap drie: Verwijder de afbladderende verf.

Verwijder eerst met een kwast en verfkrabber alle loszittende verf en vuil. Verwijder met een verfkrabber alle verf die nog vastzit. De afgekrabde verfkrullen moeten worden weggegooid als klein chemisch afval bij de chemiekar of het afvalstation van uw gemeente in plaats van in de vuilnisbak. Dit kan worden toegeschreven aan de chemische aard van verf. 

 

Stap 4: Buitenkozijn schuren

Zorg ervoor dat je de buitenlijst volledig schuurt. Gebruik hiervoor schuurpapier met een korrel 120. Om het gemakkelijker te maken, leg je het schuurpapier op een schuurblok. Gebruik vervolgens een zachte borstel om het kozijn goed af te borstelen en veeg het daarna af met een vochtige doek.

 

Stap 5: Bevestig de raamtape

Gebruik afplaktape om de ramen vast te zetten. Afplaktape mag niet langer dan twee dagen op de ramen blijven zitten. Als je langer wacht, kan het zich namelijk een weg naar binnen banen.

 

Stap 6: Grondverf aanbrengen

Zet zowel de gerepareerde gebieden als alle plaatsen waar de originele houtkleur zichtbaar is in de grondverf. Sigma S2U Allure Primer of Sikkens Rubbol Primer Extra kunnen hiervoor worden gebruikt.

 

Stap 7: inconsistenties wegwerken

Door de grondlaag vallen onvolkomenheden meer op. Deze kun je repareren met plamuur van 1 mm dik. Zo voorkom je dat de plamuur uitzakt. 

 

  1. Gebruik een plamuurmes dat zowel dun als breed is. Breng met een dun plamuurmes een plamuurvoorraad aan op het brede mes. 
  2. Voor een optimaal resultaat moet je ervoor zorgen dat de plamuurmessen schoon en vlak zijn.
  3. Zet het plamuurmes recht en trek met een rustige beweging over het oneffen oppervlak. 
  4. Zorg ervoor dat de plamuur alleen aan de binnenkant van het gat zit en niet op het kozijnhout eromheen. 
  5. Zorg ervoor dat plamuur volledig droogt tussen de lagen.

 

Stap 8: Opnieuw schuren en gronden

Nadat de gecementeerde delen volledig gedroogd zijn, breng je nog een laag grondverf aan. Schuur het frame nogmaals licht op met fijn schuurpapier (korrel 320). Laat het volledig drogen. Verwijder het stof met de kwast en een vochtige handdoek.

 

Stap 9: De buitenlijst inwrijven

Dompel de lakborstel herhaaldelijk in de buitenverf. Laat het kwastje telkens vloeiend langs de rand van het blik lopen. Net genoeg om hem doordrenkt te maken zonder te druppelen. 

 

  1. Breng met het penseel de eerste laag verf aan.
  2. Begin met de randen en hoeken van het raam. 
  3. Breng vervolgens verf aan op de brede delen van het kozijn. 
  4. Breng met lange halen verf aan over de hele lengte van het kozijn. 
  5. Breng verf aan op grote oppervlakken, zoals houten luiken, met een verfroller van 10 cm. 
  6. Rol de verf met de smalle roller. Het verfwerk wordt hierdoor nog gladder.
  7. Gebruik minimaal twee lagen verf voor een optimale dekking. 
  8. Nadat je de verf tussen de lagen volledig hebt laten drogen, schuur je de verf met korrel 320 fijn schuurpapier.