Buitenmuur Verven

  • Geplaatst op
Buitenmuur Verven

Een buitenmuur verven is bijvoorbeeld een project dat je gewoon moet doen als je je schuur een gloednieuw uiterlijk wilt geven of als je gewoon een keer iets heel anders wilt. Het is verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen bij het schilderen van een buitenmuur. Een klus van deze omvang vraagt om een zorgvuldige planning en uitvoering. We hebben in deze blog alle relevante informatie verzameld om je te helpen slagen in je schilderproject, zodat je nu antwoord kunt geven op de vraag “Hoe schilder ik een buitenmuur?”.

 

Buitenmuur Verven: Stappenplan

Het is een goed idee om de buitenmuur goed te bekijken voordat je verf of andere benodigdheden koopt. Net als het weer is de ondergrond belangrijk. Is het een traditionele bakstenen muur, is de schuurmuur van hout of werk je met beton of een ander materiaal? Voor een optimaal effect moet de verf namelijk perfect bij je ondergrond passen. 

 

Stap 1: Klaarmaken

Het kan leuk zijn om een buitenmuur te schilderen, maar zorg ervoor dat je goed voorbereid bent. Dit zal het verven van muren aanzienlijk verbeteren.

 

Checklist voor het schilderen van buitenmuren

Hieronder vind je een checklist die je helpt om je buitenmuur met succes te schilderen. 

 

Materialen:

  • Latex muurverf (voor buiten
  • Ducttape 
  • Stucloper 
  • Voegmortel 
  • Mos- en algen reiniger 
  • Voorstrijkmiddel

 

Gereedschappen:

  • Hogedrukreiniger 
  • Voegenkrabber 
  • Voegspijker 
  • Voegbord 
  • Roerstokje
  • Blokkwast 
  • Vachtroller met beugel 
  • Telescoopsteel 
  • Platte kwast 
  • Verfmixer 
  • Mesje 
  • Huishoudtrap

 

Stap 2: Gebruik mos- en algenverwijderaar op de muur.

Onderzoek de muur. Zit er veel groene aanslag op? Breng dan eerst mos- en algenverwijderaar aan op de muur.

Eén ding geldt voor alle soorten oppervlakken: voordat je je buitenmuur schildert, moet deze worden gereinigd. Hiervoor kun je bijvoorbeeld St. Marc verfreiniger gebruiken. Controleer of het oppervlak schoon is en verwijder eventuele onregelmatigheden. Tot slot raden we je aan om de vochtigheidsgraad van de buitenmuur te meten. Is de luchtvochtigheid hoger dan vijf procent? Dan zal de verf niet goed hechten omdat de muur te nat is.

 

Stap 3: Gebruik een hogedrukreiniger om de muur schoon te maken.

Gebruik een hogedrukreiniger om de muur grondig schoon te maken. Het is cruciaal om de muur genoeg tijd te geven om volledig te drogen voordat je verdergaat. Gebruik een zachte borstel om het stof weg te borstelen zodra het is opgedroogd.

 

Stap 4: Onderzoek en reinig de voegen.

Onderzoek de voegen van de buitenmuur. Brokkelen ze gemakkelijk af? Gebruik vervolgens de juiste voegenkrabber om de krassen uit de voegen te verwijderen.

 

Stap 5: Meng het cement en de voeg.

Je moet het voegmiddel vervangen nadat je het hebt weggeschraapt. Voegmortel is de beste optie voor het repareren van grote gaten. Deze mortel heeft een verhouding van één deel metselzand op vier delen cement. 

Komt het door een paar kleine kromme voegen? Breng daarna snelcement aan. Omdat snelcement een zeer agressief materiaal is dat al na 20 minuten uithardt, moet je in kleine hoeveelheden werken en rubberen handschoenen dragen die tegen chemicaliën kunnen om jezelf te beschermen. Houd je altijd aan de aanwijzingen op de verpakking. 

 

Stap 6: De voegen van de buitenmuur herstellen

Nadat je stap één tot en met vijf hebt voltooid, kun je de voegen van de buitenmuur repareren. Gebruik hiervoor een voegplank en een voegspijker. Druk met de voegspijker het voegmiddel of snelcement tussen de voegen nadat je de plank iets onder de voeg hebt geplaatst. Geef het voegmiddel daarna de tijd om volledig te drogen voordat je verder gaat met de volgende stap.

 

Stap 7: Doe een bedekking over de bodem

Je kunt een stucloper gebruiken om de bodem te bedekken. Als je het onderste deel van de muur schildert, zorgt dit ervoor dat je verfkwast of verf niet in het vuil tussen de tegels terechtkomt. Met een scherp mes kun je de stucloper uitrollen en op de gewenste lengte snijden. Om ervoor te zorgen dat de loper niet verschuift terwijl je schildert, kun je ducttape aan de randen plakken.

 

Stap 8: primer aanbrengen op de buitenmuur

Grondverf, of het schilderen van de buitenmuur, is een cruciale stap. Ook al ziet het er gemakkelijk uit, een beetje extra werk zorgt voor een langdurig resultaat waar je nog jaren van zult houden! Zorg ervoor dat je een primermerk van hoge kwaliteit kiest, zoals Einza LF Grund, Devecryl primer dekkend of Drost Devecryl muurprimer, omdat weersomstandigheden de verf aanzienlijk kunnen beïnvloeden. 

 

Stap 9: Verf aanbrengen op de buitenmuur

Je weet nu hoe je je muur moet voorstrijken voor een optimaal resultaat en hoe je je kunt voorbereiden op een verse laag muurverf. Het is nu tijd om de buitenmuur te schilderen - het deel dat het belangrijkst is. 

Net als grondverf is de ondergrond belangrijk voor de toplaag. Om ervoor te zorgen dat deze toplaag lang houdt, moet de verf zo goed mogelijk aan de ondergrond hechten. Twijfel je of je de beste beslissing hebt genomen? Lees dan zorgvuldig de productbeschrijving van het blik of de emmer door. Verfmerken vermelden veel meer nuttige details, die van pas zullen komen als je begint met het verven van je buitenmuren.

 

Zorg er in elk geval voor dat de muurverf die je kiest geschikt is voor gebruik buitenshuis. Verf voor buiten heeft bepaalde eigenschappen, zoals weerbestendigheid, die essentieel zijn voor een bevredigende afwerking. 

 

Stap 10: Verf de hoeken en moeilijk bereikbare plaatsen.

Verf eerst de randen van de buitenmuur. Verf vervolgens met een verfkwast de moeilijk bereikbare plekken en de voegen met de kozijnen.

 

Stap 11: Maak secties van de muur

Verdeel de buitenmuur in hypothetische vlakken van één vierkante meter. Begin met het schilderen van het eerste hypothetische vlak. Werk van links naar rechts en van boven naar beneden. 

Ga van het ene natte vlak naar het andere en laat ze elkaar overlappen. Werk aan elk groot vlak tegelijk. Zo niet, dan is het mogelijk om kleurverschillen te krijgen, wat jammer zou zijn. Wil je het oppervlak met meerdere lagen verven? Controleer dit dan altijd op de verpakking. Volg altijd het aangegeven aantal lagen op de verfverpakking.

 

Stap 12: Verf een donkere onderrand.

De onderste 30 centimeter van de muur kun je het beste een donkere tint geven. Na een flinke regenbui zie je minder opspattend vuil of aarde op een donkere onderrand. Je kunt dit doen in antraciet, donkerbruin of zwart!

 

Veelgestelde vragen over het schilderen van buitenmuren

Bekijk hieronder de lijst met veelgestelde vragen over het schilderen van een buitenmuur. We hebben ze beknopt voor je beantwoord. 

Is het mogelijk om buitenmuren in kleur te verven? 

Ja, met de juiste verf kunnen buitenmuren in verschillende kleuren worden geverfd.

Kun je de bakstenen buitenmuur schilderen? 

Ja, je kunt bakstenen muren buiten verven met een weerbestendige, ademende muurverf.

Kunnen buitenmuren wit worden geverfd? 

Ja, je kunt de juiste buitenverf gebruiken om buitenmuren wit te schilderen.

Kan een oude buitenmuur worden geverfd? 

Ja, maar voordat je begint met verven, moet je ervoor zorgen dat de muur grondig is schoongemaakt en dat eventuele schade is hersteld.

Kan stucwerk aan de buitenkant worden geschilderd? 

Het is mogelijk om buitenstucwerk te schilderen met een weerbestendige, ademende verf die geschikt is voor stucwerk.

Hoeveel kost het schilderen van een buitenmuur per vierkante meter? 

Afhankelijk van de oppervlakte, het verftype en de staat van de muur kan het schilderen van een buitenmuur €20 tot €40 per m² kosten.