Glas Verven: Stappenplan

  • Geplaatst op
Glas Verven: Stappenplan

Heb je zin om glas te schilderen? Misschien een spiegelglas of een glazen pot schilderen? Of misschien wil je een glazen buitendeur schilderen? In deze blog geven we je meer informatie over glas schilderen. Een beginnersblog over glas schilderen. Je onderschat hoe eenvoudig het is. Lees nu snel verder om te leren hoe leuk glasschilderen kan zijn. 

 

Glas Verven: Stappenplan

Waar moet je beginnen als je glas schildert? Moet je het schuren voor een duurzame afwerking en wat voor soort verf heb je nodig? We leiden je door elke fase van deze methodische strategie, inclusief wat je moet verzamelen, wat je nodig hebt en hoe je kunt beginnen met het maken van prachtige dingen!

 

Stap 1: Voorbereiding om glas te schilderen

De juiste verf gebruiken is de eerste stap in de voorbereiding van het schilderen van glas. Welke verf is geschikt voor gebruik op glas? Let goed op de duurzaamheid, de transparantie, het kleurengamma en het gebruiksgemak van de verf. Denk eraan dat je glasverf voor buiten en glasverf voor binnen hebt. Onze verfspecialisten geven je graag advies op maat, zodat je een verstandige keuze kunt maken bij het schilderen op glas. 

 

Welke verf voor op glas?

Er zijn verschillende soorten glasverf verkrijgbaar. De drie hoofdcategorieën zijn de volgende: 

  • Acrylverf
  • Acryllak of lakverf
  • Verf met oplosmiddel

 

Stap 2: Reinig het glas voordat je de verf aanbrengt.

Glas moet worden ontvet voordat het wordt geverfd. Dit komt doordat vet kan verhinderen dat verf goed hecht, dus het is essentieel dat het glas helemaal vetvrij is. Je kunt hiervoor een mengsel van alcohol en water of een ontvetter gebruiken. Gebruik hiervoor altijd een schone doek en veeg het glasoppervlak helemaal schoon. 

 

Stap 3: Schuur het glas heel licht.

Moet het glas ook geschuurd worden? Ja, om het glas te schuren en een ruw oppervlak te krijgen waardoor de verf nog beter hecht, gebruik je schuurpapier met fijn scotchbrite of korrel pp320. Gebruik je hand om dit snel en licht te doen. Maak het af en toe schoon met een vochtige doek om het stof te verwijderen en geef het dan de tijd om te drogen. 

 

Stap 4: Verf op het glas aanbrengen

Je kunt beginnen met het schilderen van het glas door er verf op aan te brengen met een kwast of roller. Voor ingewikkelder werk, zoals het schilderen van wijnglazen, werkt een roller het beste op vlakke oppervlakken zoals ramen en kwasten. Je kunt prachtige afbeeldingen op wijnglazen schilderen als je verschillende maten kwasten in huis hebt. Er zijn talloze alternatieven en je kunt originele kunstwerken maken!

Het is cruciaal om te bepalen of een tweede verflaag nodig is na het aanbrengen van de eerste. Is dit echt nodig? Zo ja, geef de eerste laag dan twee tot vier uur de tijd om te drogen. Schuur het glasoppervlak vlak voor het schilderen licht op. Voordat je de tweede laag verf aanbrengt, verwijder je nogmaals al het achtergebleven stof. 

 

Stap 5: Verf aanbrengen en afwerken

Voor afwerken en lakken is een aflak alleen nodig op onderdelen die vaak worden gebruikt. Als je van plan bent om een toplaag aan te brengen, lees dan grondig de aanwijzingen van de fabrikant en volg ze op. Dit heeft te maken met het feit dat sommige verven moeten worden gebakken om volledig uit te harden. Gebruik elke keer de oventemperatuur die staat aangegeven op het etiket van de verffles. Laat het glas na ongeveer 30 minuten uitharden. Zet dan de oven uit en laat hem afkoelen voordat je het ding eruit haalt.

Daarom is het belangrijk om de juiste verf en instructies te gebruiken voor duurzame resultaten. Het geverfde glas zal niet vervagen of afbladderen als het op de juiste manier wordt uitgehard en in de oven en vaatwasser wordt geplaatst.