Hout impregneren

  • Geplaatst op
Hout impregneren

In deze blogpost leggen we uit waarom hout geïmpregneerd moet worden. We bespreken hoe het werkt. Daarna hebben we een gedetailleerd plan voor je klaar, waarin je stap voor stap leert hoe je hout impregneert. Tot slot behandelen we een paar veelgestelde vragen en geven we meer richtlijnen. Leer nu meer over het impregneren van hout.

 

Waarom impregneer je hout?

Hout wordt vaak blootgesteld aan invloeden van buitenaf. Vooral in het geval van bijvoorbeeld buitenmeubilair of een schutting. Onvoldoende bescherming hiervan kan leiden tot een aantal nadelen. Hieronder bespreken we de nadelen. 

 

Vocht is slecht voor hout

Regen brengt dagelijks vocht naar Nederland, wat zeer schadelijk kan zijn voor hout. Als er eenmaal vocht in hout is gekomen, kan dit leiden tot rot of andere problemen in de toekomst, zoals vervorming. Vooral als het plotseling warm of koud wordt. Werkend hout is een andere naam voor hout dat kromgetrokken is. Hierdoor ontstaan grote scheuren in het hout, waardoor al het vocht naar binnen kan sijpelen. Daarom is het belangrijk om hout droog te houden.

 

Hout gaat vaak rotten

Hout kan bederven als het niet voldoende beschermd is. Een schadelijk proces dat bekend staat als houtrot treedt op wanneer schimmels die het hout zijn binnengedrongen het materiaal afbreken. Dit gebeurt wanneer het hout een hoog vochtgehalte heeft en gedurende langere tijd overmatig vocht doordringt, waardoor de schimmels kunnen ontkiemen en zich verspreiden. 

Door het hout te impregneren, zorg je ervoor dat het beschermd is tegen inwendig vocht en dat het niet langer een plek is voor schimmels of algen om te groeien.

 

Stap-voor-stap-handleiding voor het impregneren van hout

Bij het impregneren van hout is het cruciaal om het oppervlak goed voor te bereiden. Volg de onderstaande instructies zorgvuldig op voor een langdurig resultaat van hoge kwaliteit. 

 

Stap 1: Voorbereiden

Zorg ervoor dat het houtoppervlak schoon is voordat je begint met impregneren. Het impregneermiddel moet zich aan het oppervlak hechten. Begin met het schuren van het hout voor een glad oppervlak. Nadat je ervoor hebt gezorgd dat alle losse vezels zijn verwijderd, was je het met zeepwater. Is het hout erg nat geworden? Gebruik dan een droge doek om het grondig te drogen.

 

Je kunt een van de volgende houtimpregneermiddelen gebruiken:

Avis Timbercote Impregneer - licht eiken

Avis Timbercote Impregneer - teak

Koopmans Impregneerolie UV

 

Stap 2: Afplakken

Gebruik schilderstape voor onderdelen die niet geïmpregneerd worden. Het zal niet rampzalig zijn als u morst tijdens het impregneren, maar het kan negatieve gevolgen hebben als het oplosmiddelen bevat. Plak dus met het juiste afdekmiddel alles af wat u niet wilt impregneren.

 

Stap 3: Het hout impregneren

Nadat je alle noodzakelijke voorbereidingen hebt getroffen, kun je beginnen met de eigenlijke taak! Impregneermiddel aanbrengen kan op drie verschillende manieren: met een kwast, roller of spuit. Elke keuze is aanvaardbaar.  

 

Stap 5: Laat het goed drogen

Nadat het impregneerproces is voltooid, moet je het oppervlak voldoende tijd geven om te drogen. Volg de droogtijden van het product en verwijder alles wat u niet nodig hebt.