Keukenkastjes Verven

  • Geplaatst op
Keukenkastjes Verven

Heeft je keuken een opknapbeurt nodig? Als je zelf je keukenkastjes schildert, is dat een makkie! In deze blogpost over keukenkastjes verven laten we je zien hoe je je keukenkastjes een prachtige nieuwe look geeft. Voor een verbluffend resultaat hebben we een professioneel stappenplan gemaakt dat je kunt gebruiken! Het is erg leuk om je eigen keukenkastjes te schilderen terwijl je deze blog leest!

 

Keukenkastjes Verven: Stappenplan

In de onderstaande stap-voor-stap strategie zullen we je daar in detail doorheen leiden. We bespreken de benodigdheden die je nodig hebt en de beste manieren om klaar te zijn voor het schilderen van keukenkastjes. We bespreken ook hoe je de deuren demonteert, welke materialen je nodig hebt en hoe je eventuele kieren kunt opvullen. In ons laatste deel bespreken we de ideale afwerking, zodat je niet alleen een prachtig resultaat krijgt, maar ook nog lang van je make-over kunt genieten!

 

Stap 1: Benodigdheden en voorbereiding

Voorbereiding is de sleutel tot succes. Zorg ervoor dat de keukenkastjes helemaal leeg zijn. Investeren in een verhuisdoos kan het makkelijker voor je maken om alles op te bergen en later te reorganiseren. 

Na het leegmaken van de kasten is het cruciaal om het materiaal van de keukenkastjes zorgvuldig te inspecteren en de benodigdheden waar nodig aan te passen. Hieronder vind je een checklist om je te helpen je keukenkastjes te schilderen:

 

Checklist
  • Verfkwast en roller
  • Afplaktape
  • Demonteren van de deuren
  • Ontvetter
  • Primer of grondverf
  • Schuurpapier
  • Verf
  • Afwerking

 

Keukenkast verven welke verf?

Dat heeft een vrij eenvoudig antwoord. Als je op elk van deze ondergronden een universele primer aanbrengt kun je schilderen met een verf op oliebasis.Voor alle soorten keukenkastjes, zoals gelamineerde, kunststof, folie, geplastificeerde, gladde, en keukenkast fineer, kan je verf op oliebasis gebruiken.

 

Stap 2: Haal de deuren uit elkaar

Zorg ervoor dat de deuren van de keukenkastjes eraf zijn voordat je begint. Schroef bovendien de deurklinken en de scharnieren van de keukenkastjes los. Dat maakt het schilderen een stuk eenvoudiger. Controleer ook of er niets anders, zoals deurbeslag, nog op zit. 

 

Stap 3: Ontvet de keukenkastjes voordat je gaat schilderen.

Het is essentieel om het oppervlak grondig voor te bereiden voordat je gaat schilderen. Het oppervlak grondig reinigen is de eerste stap. Dit is cruciaal in de keuken omdat kastjes, ondanks het uiterlijk, vuil kunnen herbergen. Daarom is het van cruciaal belang om de juiste ontvetter te gebruiken om ze grondig te reinigen. Denk bijvoorbeeld aan St. Marc, Universol of Histor Perfect Finish ontvetter.

 

Stap 4: Schuren en gaten vullen

Het is belangrijk om het oppervlak te inspecteren op beschadigingen nadat je het grondig hebt ontvet. Dit kan worden hersteld met houtvuller. Nadat je verf hebt aangebracht, kun je het oppervlak met fijn schuurpapier licht opschuren. 

 

Stap 5: Gebruik een grondverf of primer

Bestaan de kastjes in je keuken uit kunststof? Zo ja, breng dan een grondlaag aan met een specifieke primer of grondverf voordat je gaat schilderen. Schilder je de keukenkastjes van hout? Dan kun je grondverf aanbrengen. Gebruik een roller om elk oppervlak van de keukenkastjes te schilderen. Nadat alles gedroogd is, schuur je alles zachtjes op met fijn schuurpapier (korrel 180) om de hechting te verbeteren en het best mogelijke resultaat te krijgen.

 

Stap 6: Opnieuw schuren

Je keukenkastje schuren voor het schilderen is geen goed idee en zal geen mooie afwerking opleveren. Daarom is het schuren van de grondverf na het aanbrengen cruciaal voor een betere hechting. Je kunt hiervoor fijn schuurpapier (korrel 180) gebruiken, maar wel voorzichtig. Als je dit nalaat, bestaat de kans dat de verf niet goed genoeg hecht en snel afschilfert of afbladdert. Dat zou een vreselijke verspilling van het materiaal en al je tijd en moeite zijn. Voor een langdurig resultaat moet je alles licht opschuren. 

 

Stap 7: Verf de muren

Je kunt nu beginnen met het schilderen van de keukendeurtjes. Hiervoor kun je bijvoorbeeld lakverf gebruiken. Zeg maar dag tegen die saaie oude keukenkastjestint! Dit is vaak het leukste klusje, omdat je ziet hoe je keuken langzaamaan een nieuwe uitstraling krijgt. Voor een mooie, egale afwerking moet je ervoor zorgen dat je gelijkmatige lagen aanbrengt op de keukenkastjes. 

Als je de verf gelijkmatig aanbrengt, krijg je een diepe kleur als je ervoor hebt gekozen om de kleur echt te veranderen, vooral zwart. Zwart geschilderde keukenkastjes hebben een weelderige uitstraling. 

Vergeet niet om ook de binnenkant van de keukenkastjes te verven om het uiterlijk van de ruimte volledig te transformeren!

 

Stap 8: Uitharden en drogen

Het is cruciaal om je verfklus voldoende tijd te geven om te drogen en uit te harden na het schilderen van de keukenkastjes. Volg hiervoor altijd de aanwijzingen op de verpakking. Het is cruciaal om je keukenkastjes een paar dagen tot een week de tijd te geven om uit te harden voor de beste en langdurigste voordelen voordat je ze opnieuw gebruikt. Hierdoor wordt ook de weerstand tegen vlekken en krassen versterkt. 

 

Stap 9: Voltooien

Je kunt de kastdeurtjes en het hang- en sluitwerk opnieuw bevestigen nadat de verf volledig is opgedroogd. Verwijder de afplakfolie en de tape. Nadat je alles hebt gemonteerd, ruim je de kasten op en geniet je van je pas gerenoveerde keuken. Verwissel indien nodig je accessoires voor een compleet andere stijl. De transformatie van je keuken is nu compleet! Keukenkastjes verven? Inderdaad, een verstandige zet.