kunststof kozijnen schilderen

  • Geplaatst op
kunststof kozijnen schilderen

Maar is het haalbaar om kunststof kozijnen te schilderen? Inderdaad. Kunststof kozijnen kunnen op den duur een andere kleur nodig hebben. Maar hoe moeten kunststof kozijnen geschilderd worden? Wij leggen het voor je uit!

We hebben een gedetailleerd plan voor je opgesteld en nemen je mee door het schilderen van kunststof kozijnen. Welke benodigdheden heb je nodig en wat is de beste temperatuur om de kunststof kozijnen te schilderen? Ontdek het nu!

 

Het plan is om de kunststof kozijnen te schilderen.

Is het beter om kunststof kozijnen opnieuw te verven of een andere kleur te geven? Als je kunststof kozijnen wilt schilderen, kun je de onderstaande stapsgewijze instructies volgen voor een prachtige en duurzame afwerking. 

 

Stap 1: Maak je klaar

Zorg er altijd voor dat je alles klaar hebt voordat je begint met het schilderen van de kozijnen. Wat heb je nodig? Kijk onderaan de checklist.

 

Checklist kunstof kozijnen schilderen

  • Ontvetter
  • Primer kunststof kozijnen
  • Spons
  • Schuurpapier
  • Afplaktape
  • Afdekfolie
  • Primer voor kunststof
  • Kunststof verf
  • Kwast / roller

 

Stap 2: Schuren en ontvetten

De kozijnen kunnen worden ontvet als alle voorbereidingen klaar zijn en alles op zijn plaats zit. Gebruik een ontvetter en zeepwater om dit voorzichtig te doen. Spoel het daarna af met schoon water. Daarna kun je, om te voorkomen dat er verf op onbedoelde plaatsen komt, beginnen met afplakken met schilderstape en, indien nodig, met afplakfolie. Schuur de kozijnen voorzichtig en gebruik vervolgens een vochtige doek om eventueel achtergebleven stof te verwijderen.

 

Stap 3: Primer aanbrengen

Je moet een primer aanbrengen om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht aan de ondergrond. Kies altijd een primer die speciaal voor kunststof is gemaakt. Dit wordt de basis van je ondergrond. Je krijgt duurzame resultaten als de verf uitstekend hecht en langere tijd goed blijft. Zorg ervoor dat de primer op het hele oppervlak wordt aangebracht. 

 

Stap 4: Lakverf aanbrengen

Breng de lakverf aan als de grondverf droog is. Denk eraan dat er verschillende omgevingsfactoren een rol spelen als je binnen of buiten schildert, dus binnenverven zijn niet geschikt voor buiten en omgekeerd. Sikkens Rubbol XD High Gloss is een geschikte buitenverf voor je kozijnen; Sikkens Rubbol BL Satura is onze aanbeveling voor binnenschilderwerk.

Verf het grote oppervlak nadat je de randen hebt afgewerkt. Je kunt een tweede laag aanbrengen als je dat wilt. Nogmaals, onthoud en respecteer de droogtijden voordat je verder gaat. Verwijder de schilderstape zodra de laatste laag is aangebracht (dus als de verf nog nat is). Dit doe je om de verflaag te beschermen.

 

Tip: Check de droogtijden

Hanteer altijd de droogtijden op de verpakking. Dit zorgt voor een mooier en beter eindresultaat.

 

Stap 5: De afsluiting

Na het schilderen van kunststof kozijnen zorg je ervoor dat alles is opgeruimd en laat je de verf volledig drogen. Bewaar zoveel mogelijk, want veel van de middelen kun je nog gebruiken voor je volgende project. Verf is bijvoorbeeld lang houdbaar als je het bewaart in een pot met rauwe lijnzaadolie. Ook kwasten kun je op deze manier bewaren.