Metaal Verven

  • Geplaatst op
Metaal Verven

Je kunt allerlei voorwerpen een frisse look geven door ze in een aangename tint te verven. Maar hoe zit het met metalen coatings? Moet ik koper of ijzer verven? Bij het verven van metaal komen een paar verschillende stappen kijken. Belangrijke dingen om over na te denken zijn de sfeer en de staat van het metaal. Wat zou je verkiezen - binnen of buiten metaal verven? Voor het beste resultaat is voorbereiding essentieel. Door deze blog te lezen, krijg je meer stap-voor-stap kennis over het verven van metaal, zowel binnen als buiten. We hebben je een gedetailleerd plan en een paar tips gegeven zodat je deze klus als een expert kunt klaren.

 

Metaal binnen verven

Het is belangrijk om de juiste metaalverf te kiezen voor meubels, deuren en raamkozijnen als je de beste resultaten wilt. Er zijn twee soorten metaal verf: voor binnen en voor buiten. 

 

Metaal buiten verven

Als je de juiste metaalverf kiest, krijg je gegarandeerd een prachtig resultaat waar je blij van wordt. Bij het kiezen van de juiste metaalverf voor een object, of het nu tuinmeubilair, een poort of een garagedeur is, is het cruciaal om rekening te houden met de omgeving.

 

Metaal verven stap-voor-stap gids

Ben je bereid om metaal te gaan schilderen? Wil je aluminium of koper verven? Je kunt metaal zelf beschilderen. Geef je object dan een geheel nieuwe look door de onderstaande instructies te volgen.

 

Stap 1: Bepaal het soort metaal

Het is cruciaal om het soort metaal te bepalen voordat je begint met verven. Grondverf en verf zijn twee voorbeelden van materialen die specifiek zijn voor elk type metaal. Er zijn in wezen twee categorieën: 

 

Ferrometalen(op basis van ijzer):

Staal, gietijzer en smeedijzer zijn enkele voorbeelden. Deze metalen zijn gevoelig voor roest, vooral op plaatsen waar de verf is afgebladderd of gebroken. 

 

Non-ferrometalen:

Deze metalen bestaan uit zink, koper, aluminium en roestvrij staal. Hiervoor is een andere primer nodig dan voor ferrometalen. Voor primerdoeleinden lijken bepaalde ferrometalen meer op non-ferrometalen vanwege een dunne zinklaag op hun buitenlaag.

 

Stap 2: Corrosie en verouderde verf verwijderen

Als je hebt besloten welk soort metaal je wilt verven, is het tijd om je handen vuil te maken en het oppervlak klaar te maken voor de transformatie! Denk eraan dat je voor de beste resultaten en een schoon oppervlak roest, oude verf of vuil volledig moet verwijderen. Om de procedure sneller en efficiënter te laten verlopen, kun je een staalborstel of een boor gebruiken. 

 

Metalen borstel

Gebruik een staalborstel om zoveel mogelijk losse of afbladderende verf van het oppervlak te verwijderen. Overweeg om een staalborstel op je boormachine te gebruiken om grotere stukken roest te verwijderen als je een groot gebied moet behandelen. 

 

Roest verwijderen

Gebruik een roestverwijderaar en volg de aanwijzingen op de verpakking als de roest echt diep in het oppervlak zit. 

 

Gebruik een vochtige doek om af te vegen

Als je klaar bent, kun je een vochtige doek gebruiken om het oppervlak schoon te vegen van alle laatste restjes roest, vuil of stof. 

 

Vermijd water

Water moet je vermijden bij het schoonmaken van metaal. Dit komt omdat water dit meestal niet effectief kan reinigen en roestvorming nog kan verergeren!

 

Stap3: Reinig en ontvet het metaal

Als het stuk eenmaal vrij is van roest en oude verf, zorg er dan voor dat het metaal zo schoon mogelijk is. Het zou jammer zijn als de verf niet goed hecht door olie, vuil en vet. 

Maak het hele oppervlak grondig schoon met een doek en spiritus of metaalontvetter. Resterend vuil wordt in deze stap verwijderd, zodat je een schoon oppervlak hebt voor de volgende stap. Universol Paint Cleaner is een extra effectieve ontvetter.

Gebruik witte azijn op gegalvaniseerd staal. De zuurgraad van azijn helpt bij de afbraak van zinkresten, waardoor de verf beter hecht. Om verder te gaan met de volgende stap, moet je ervoor zorgen dat het metaal goed droog is.

 

Stap 4: Het oppervlak van het metaal schuren

Om het metaal een beetje ruwe textuur te geven, is het nodig om het te schuren. Dit garandeert namelijk een sterke hechting. Je kunt hiervoor schuurpapier met een fijne korrel of een schuursponsje gebruiken. 

Om oneffenheden te voorkomen, maak je het oppervlak voorzichtig schoon en breng je vervolgens een herhalend patroon aan. Dit geeft de primer een betere grip. Het metaal volledig schuren is meestal niet nodig als het nog in goede staat is en niet te veel gecorrodeerd is. 

 

Stap 5: Gebruik een primer

Begin met het aanbrengen van de primer zodra je klaar bent met de voorbereiding en het oppervlak aan elkaar kunt plakken. Meestal op oliebasis, dient dit als basis voor je verf. 

Primers voorkomen dat roest in de verse verflaag sijpelt en verbeteren de hechting van de verf aan het metaal. Primers kunnen worden aangebracht met een kwast of een spuitbus. Vergeet niet om het minstens 24 uur de tijd te geven om uit te harden. 

Als het metaal na het schoonmaken nog steeds roest vertoont, breng dan een roestwerende zinkchromaatprimer aan voordat je de primaire grondlaag aanbrengt.

 

Stap 6: Verf het oppervlak

Dan kan het leuke werk beginnen! Om precies te zijn, de metaalverf aanbrengen en het oppervlak een verse laag verf geven. Bij het verven van metaal heb je twee opties: verven met de kwast of spuiten. 

 

Penseelverf aanbrengen op metaal

Een andere optie is om het metaal met een kwast te schilderen. Hoewel het langer duurt, is de afwerking op deze manier vaak dikker en veerkrachtiger. Buitengebruik is perfect voor deze afwerking. Om de juiste consistentie van de verf te krijgen bij het gebruik van een kwast, meng je de verf grondig en verdun je deze indien nodig met minerale spiritus. 

 

Stap 7: verf laten drogen

Het is cruciaal om je metalen verf voldoende tijd te geven om te drogen nadat je klaar bent. Laat de verf ten minste 36 tot 48 uur uitharden en zorg ervoor dat hij niet wordt blootgesteld aan weersinvloeden en dat hij niet wordt verstoord. Om onbedoelde reacties te voorkomen, moet je er altijd voor zorgen dat het gebied dat wordt uitgehard vrij is van extreem hoge of lage temperaturen en direct zonlicht. 

 

Stap 8: Breng indien nodig nog een laag aan.

Als de verf volledig is uitgehard, kunt u onderzoeken of er nog een laag nodig is voor het beste effect. Kun je nog strepen onderscheiden, of geef je de voorkeur aan een expressiever kleurenschema?

 

Stap 9: Breng een verzegeling aan om het af te maken.

Ben je zo blij met het resultaat dat je het goed wilt beschermen? Dan is het cruciaal dat je een transparante verzegeling gebruikt om het af te werken. Dit is de laatste beschermlaag die nodig is om een prachtig afgewerkt product te garanderen. Deze dient als barrière tegen corrosie, afgebladderde verf en kleurvervaging. Zorg ervoor dat de sealer die je kiest geschikt is voor het gecoate metaal.

De sealer kan worden aangebracht met een kwast, roller of spuitbus. Houd er rekening mee dat het behoud van de integriteit en helderheid van het pas geverfde object sterk beïnvloed kan worden door de juiste sealer te kiezen. Lees de verpakking voordat de sealer droogt.