Muur Verven

  • Geplaatst op
Muur Verven

Een muur verven kan heel eenvoudig lijken. Toch is het voor een verbluffend en langdurig resultaat cruciaal om je zorgvuldig voor te bereiden. We hebben dit artikel ontwikkeld om ervoor te zorgen dat je de muur kunt schilderen als een pro.

Hoe wordt een muur geverfd? We nemen alles wat je moet weten en de belangrijke details met betrekking tot de ondergrond met je door. Daarna doorlopen we het proces stap voor stap in een plan, zodat je klaar bent om de muur te verven. Na het lezen van al deze handige tips en methoden weet je precies hoe je je volgende verfklus moet aanpakken. De beste blog voor beginnende en doorgewinterde schilders over het schilderen van muren!

 

Muur Verven: Stappenplan

We zullen nu in dit gedetailleerde plan overlopen wat je moet doen om goed van start te gaan met het sauzen van de binnenmuur. 

 

Stap 1: Bereid je voor op het verven van de muur

Om te beginnen moet het stucwerk helemaal droog zijn. Geef het stucwerk twee tot drie weken de tijd om goed te drogen. Daarnaast kun je het droogproces bevorderen door de temperatuur goed in de gaten te houden en de ruimte goed te ventileren. 20 graden is ideaal voor het drogen van stucwerk. Wees er klaar voor als je de muur gaat verven. Een temperatuur tussen de 10 en 20 graden is cruciaal. Als de temperatuur hoger is, kan de verf te snel drogen; als de temperatuur lager is, droogt het misschien helemaal niet. 

 

Het is raadzaam om de verwarming uit te zetten. We adviseren om de muur op een later tijdstip te verven als dit niet haalbaar is. Het is ook belangrijk dat er voldoende vocht in de ruimte is. Is de lucht droog? Voeg dan een aantal bakjes water toe aan de ruimte om de luchtvochtigheid iets te verhogen. Is het daarentegen extreem vochtig? Zet dan de verwarming aan en probeer tijdens het schilderen de ramen niet open te zetten. Doe dit om tocht te voorkomen. Zet na de klus wel de ramen open om de verf sneller te laten drogen. Doe dit alleen als het echt benauwd weer is. 

 

Zorg ervoor dat de ruimte volledig stofvrij is en dat alle voorwerpen die stof kunnen veroorzaken, zijn verwijderd voordat u begint met het schilderen van binnenmuren. Het zou namelijk jammer zijn als er stof in de verf terechtkomt. 

 

Stap 2: De muur verven

Je hebt eindelijk de perfecte kleur gekozen, kwasten en rollers gekocht en een dag gepland om aan de slag te gaan. Toch raden we je aan wat extra tijd te nemen om het gebied af te plakken en het oppervlak voor te bereiden voordat je echt aan de slag gaat. 

 

Ook al is afplakken niet het leukste klusje, het bespaart een hoop gedoe in de toekomst. Verfspetters op de vloer en ongewenste vlekken op muren zijn het meest onaangename ooit. Wil je het zeker weten? Dan raden we aan om stucloper te gebruiken voor de vloer. Met deze rollen kun je snel een tweede verdieping leggen zonder dat je je ergens zorgen over hoeft te maken. 

 

Het lijkt misschien aantrekkelijk om een stucrand uitsluitend tegen de muren te plaatsen, maar toch kan dit tot frustratie leiden. Zodra je van de ene naar de andere kant van de kamer stapt, verspreidt zich meteen de verf die onder je schoenen terecht is gekomen. Om een constant schildertempo aan te houden, moet je ervoor zorgen dat je alles wat je nodig hebt bij de hand hebt. Zo krijg je het beste resultaat.

 

Stap 3: Desinfecteren en schoonmaken

Het is cruciaal om het oppervlak schoon te maken voordat je begint met verven. Als je van plan bent om zowel het plafond als de muren te schilderen, dan geldt dit ook voor hen. 

Het is de moeite waard om te herhalen dat ontvetten de hechting van verf aanzienlijk verbetert. Dit houdt vlekken en afbladderen tegen.

 

Stap 4: Egaliseren, afplakken en repareren

Het is van cruciaal belang dat je begint te werken op een droog, vlak en stevig oppervlak waar alle onvolkomenheden en oneffenheden van tevoren zijn verholpen als je het ideale resultaat wilt bereiken. Laat pas gereinigde muren of pleisterwerk volledig aan de lucht drogen voordat je structurele vochtproblemen aanpakt. 

 

Moet de muur worden geschuurd?

We raden je aan om het oppervlak altijd te schuren voor een optimale verfhechting. 

Het is voldoende om met een breed plamuurmes voorzichtig over de muur te schrapen om kleine oneffenheden van pas geverfde of gestucte muren weg te werken.

 

Stap 5: Maak het gereedschap en de verf klaar.

Het is van cruciaal belang om alles klaar te hebben na het schuren en ontvetten. Vergeet niet om jezelf te beschermen en gepaste kleding te dragen. Als je met chemicaliën moet werken, doe dan handschoenen aan en begin te schuren met een geschikt stofmasker. 

 

Het is absoluut noodzakelijk om al het vuil of stof uit de pot te verwijderen voordat je deze opent. Zo voorkom je een ongelijk oppervlak omdat het niet in de verf terechtkomt. Om een gelijkmatige tint te krijgen, is het cruciaal dat je de inhoud van het potje na het openen constant ronddraait met een roerstaafje of een speciaal boorhulpstuk.

 

Tenzij de verpakking specifiek anders vermeldt, hoef je de pot niet te verdunnen. Dunnere verf is minder duurzaam omdat het minder goed dekt. Voor de ideale afwerking zijn vaak drie lagen of meer nodig. Ook dit vergt dus extra tijd. 

 

Stap 6: Gebruik een primer

Het is aan te raden om een primer te gebruiken voordat je de binnenmuur schildert. Deze grondverf garandeert een gladde en duurzame afwerking. Door grondverf aan te brengen, hechten de lagen beter aan elkaar en wordt voorkomen dat de grondverf de verf opzuigt. Zorg ervoor dat de primer die je kiest past bij de ondergrond waarop je van plan bent te schilderen, want primers zijn er in verschillende soorten.

 

Stap 7: Binnenmuren schilderen

Het verven van een muur lijkt misschien eenvoudig, maar het wordt al snel duidelijk dat er nog steeds vakmanschap nodig is om de klus goed te klaren. Als alles volgens plan verloopt, heb je de muur (en het plafond!) volledig afgeplakt en klaar om aan de slag te gaan. 

 

Het is aan te raden om de randen eerst met een kwast te schilderen. Dit heeft als voordeel dat het nauwkeuriger is en een “kader” vormt voor het gebruik van de verfroller. 

 

Om ervoor te zorgen dat de verf gelijkmatig wordt verdeeld, doop je de roller in het verfbakje en rol je meerdere keren over de ribbels. Verf de muur vervolgens met verticale streken en zorg ervoor dat je de roller niet te hard drukt. Zo wordt de verf optimaal op de muur aangebracht. 

 

Wil je meer weten over het schilderen van muren zonder strepen? Lees dan onze blog hierna! Je hebt waarschijnlijk één laag grondverf en twee lagen muurverf nodig voor één muur.

 

Hoe lang duurt het drogen?

Voor één muur moet je misschien meerdere lagen grondverf en gewone verf aanbrengen om een bevredigende afwerking te krijgen. De droogtijd van de verf is het meest cruciale onderdeel om rekening mee te houden. Deze informatie staat op de verfverpakking.

 

Fervent doe-het-zelvers hebben de neiging om, als ze het eenmaal onder de knie hebben, snel door te gaan en af en toe toe toe te geven aan de drang om te snel weer aan het werk te gaan. Meestal wordt geadviseerd om je te houden aan de droogtijd van de verf. 

 

De temperatuur heeft overigens invloed op de droogtijd. Verf droogt te langzaam bij te koude temperaturen en te snel bij te warme temperaturen. De beste temperatuur om te schilderen is twintig graden. Over het algemeen is een temperatuur van 5 tot 25 graden acceptabel. Twijfel je of je kunt beginnen, neem dan contact op met ons supportteam.