Het plafond witten: hoe doe je dat en wat heb je nodig?
- Geplaatst op
- Geplaatst in Verftechnieken
Zo nu en dan moet het er toch van komen; je plafond moet dringend opnieuw geschilderd worden. Het plafond begint wat grauw te worden, of er is een lekkage geweest, of je bent zojuist verhuisd en het plafond van je nieuwe thuis heeft dringend wat TLC (Tender Love & Care) nodig. Tijd om de verf uit de kast te trekken en je plafond te witten!
Zo nu en dan moet het er toch van komen; je plafond moet dringend opnieuw geschilderd worden. Het plafond begint wat grauw te worden, of er is een lekkage geweest, of je bent zojuist verhuisd en het plafond van je nieuwe thuis heeft dringend wat TLC (Tender Love & Care) nodig. Tijd om de verf uit de kast te trekken en je plafond te witten!
Wat heb je nodig om je plafond te schilderen?
Om je plafond te witten of te schilderen heb je een aantal materialen nodig. Het is alleszins het geld waard om daarbij voor kwaliteit te gaan, want een plafond is altijd zichtbaar. Als een plekje niet mooi gedekt is, of als je kwast spontaan haaruitval gekregen heeft tegen je plafond, dan zul je daar heel erg lang tegenaan kijken, want een schilderij strategisch op je plafond plakken, dat gaat niet. En jouw harde werk verdient meer dan dat!
Die kwaliteitseis geldt dubbel voor de verf die je gebruikt. Het witten van je plafond is geen erg leuke bezigheid. We kennen weinig mensen die met veel plezier een plafond nog eens voor de derde keer verven, omdat het nog steeds niet mooi egaal dekt… Zorg er daarom voor dat je kiest voor een goede kwaliteit latexverf.
Verder heb je nodig:
- Afdekplastic
- Ammoniak
- Voorstrijk
- Muurvuller voor eventuele beschadigingen
- Verfroller. Gebruik voor het witten van je plafond een vachtroller van 20-25 cm breed
- Kwast
- Verfbak
- Verfrooster
- Radiatorroller. Handig voor moeilijk bereikbare plekjes waar je geen kwast voor wil gebruiken
- Roerstokje
- Afplaktape. Er zijn in de handel ook rollen afplaktape met plasticfolie verkrijgbaar
- Huishoudtrap
De spullen in huis, maar hoe wit je een plafond?
Plafond sauzen met de roller
De eerste stap is om je spullen te beschermen. Dankzij de zwaartekracht is het onvermijdelijk dat je redelijk wat spetters op de vloer of je mooie nieuwe bank krijgt. De beste situatie is natuurlijk als je net de sleutels van je nieuwe huis hebt gekregen en de kamers nog helemaal leeg zijn.
In elke andere situatie is het verstandig om je meubels en de vloer af te dekken met afdekfolie. Plak ook de muren af met schilderstape zodat je niet per ongeluk met je witte roller tegen je muren aan komt. Er is ook afplaktape met afdekplastic eraan vast te koop. Daarmee kun je heel gemakkelijk en nauwkeurig de bovenrand van je muur afplakken en tegelijk de rest van je muur tegen rondvliegende spetters beschermen.
Een volgende stap, voordat je daadwerkelijk kunt beginnen met het witten van je plafond is het plafond schoonmaken, het plafond stofvrij en vetvrij maken, zodat de nieuwe laag er goed op kan hechten. Dit kun je doen met ammoniak. Vul ook eventuele gaten en scheurtjes op.
Als het een nieuw opgeleverd huis, of het plafond opnieuw gestukt is, dan is een laag voorstrijk noodzakelijk. Ook bij oudere huizen is voorstrijk belangrijk. Het kan streepvorming voorkomen.
En dan kun je eindelijk aan de slag. Je hebt de emmer verf geopend en goed doorgeroerd, je hebt de telescoopstok aan je vachtroller vastgezet, en de huishoudtrap staat klaar.
Begin met de randen en de hoeken. Met je roller kom je daar niet goed bij en kun je ook nog per ongeluk de afplaktape wegvegen. De randen en hoeken doe je met een kwast.
Maak je roller vooraf vochtig, een vochtige roller neemt namelijk minder verf op. Schenk daarna wat van de latex in je verfbak en ga aan de slag! Doop je roller in de verfbak, zorg dat hij goed nat is, en rol daarna over het verfrooster om de verf goed te verdelen en het teveel eraf te halen.
Het beste is om het plafond afwisselend in horizontale en verticale richting te rollen. Zorg dat de banen elkaar overlappen, en let op dat je elk plekje goed dekt.
Laat daarna de verf drogen. Pas als de verf gedroogd is, kun je zien of de verflaag goed gedekt heeft, of dat het nodig is om een tweede, of zelfs derde laag aan te brengen.
Plafond spuiten
Een relatief nieuwe techniek is om je plafond te spuiten. Daarbij breng je met een speciale hogedruk-verfspuit een egale laag aan op je plafond. Dit kun je zelf doen, er is speciale spuitapparatuur op de markt, maar het vergt wel oefening. Bovendien is er een groot kwaliteitsverschil tussen de verschillende soorten spuitapparatuur.
Voordelen van verf spuiten in plaats van rollen zijn: Het gaat snel, het resultaat is veel mooier doordat je de randen in één keer mee kunt nemen en geen risico loopt op verfstrepen, en het is heel egaal.
Maar er kleven ook nadelen aan zelf verf spuiten. Hoewel het goedkoop kan, zul je voor een goed resultaat moeten kiezen voor een kostbaar model verfspuiter. Bovendien krijg je te maken met verfnevel; je zult meer moeten afplakken en er is meer schoonmaakwerk bij betrokken.
Tips voor plafond witten
Tip 1: Als er veel rookaanslag op het plafond zit, dan is het verstandig om eerst een laag isoleergrond aan te brengen. Rookaanslag en vochtkringen zijn berucht, de verkleuringen blijven lang doorschemeren, dwars door meerdere latexlagen.
Tip 2: Als de verf van je plafond aan het bladderen is, kies er dan voor om de oude verflaag met een plamuurmes te verwijderen. Het eindresultaat zal er enorm door verbeteren!
Tip 3: Het is niet noodzakelijk om je roller op een telescopische stok te zetten, maar het maakt je leven een stuk gemakkelijker. Je hoeft daardoor niet zo vaak de trap op en af te gaan en de trap te verslepen. Je kunt gewoon verder rollen.