Plamuren voor of na grondverf

  • Geplaatst op
Plamuren voor of na grondverf

Ben je van plan om plamuur op de muur aan te brengen? Het is cruciaal dat je de juiste handelingen verricht om het beste resultaat te krijgen. In deze blogpost behandelen we de eerste dingen die je moet doen, gevolgd door een aantal veelgestelde vragen over grondverf en plamuur. Na het lezen van deze blog zul je zelfverzekerd zijn om stopverf te gebruiken en uitstekende resultaten te behalen!

 

Wat moet ik eerst plamuren of in de grondverf zetten?

Wie mag eerst? Is het plamuur of grondverf? Meestal wordt eerst gegrond en daarna pas geplamuurd. Dit komt door een aantal factoren. Hieronder volgt een overzicht van de redenen om eerst grondverf te gebruiken en dan pas plamuur.

Om te beginnen kan kaal hout niet worden geverfd met plamuurproducten. In dit geval moet er dus altijd grondverf worden aangebracht vóór plamuur. Grondverf verhoogt de zichtbaarheid van onregelmatigheden en vergemakkelijkt het bijwerken van plamuur. 

Grondverf vermindert het absorptievermogen van een sterk absorberende ondergrond. Op absorberende ondergronden presteert plamuur minder goed. Daarom zal eerst primer aanbrengen de prestaties van de plamuur verbeteren.

 

Is plamuur overschilderbaar?

Verf kan worden aangebracht op plamuur. Zorg er wel voor dat de plamuur volledig droog is voordat je begint met verven. Kijk altijd op de verpakking van het product voor de aanbevolen droogtijd. Houd ook rekening met de omgevingsomstandigheden; een kille, natte atmosfeer zal de droogtijd van de plamuur vertragen.

 

Welke primer op plamuur?

De beste primer voor plamuur is afhankelijk van verschillende aspecten. Welk soort verf wil je gebruiken en wat voor ondergrond is het? Er zijn talloze keuzes. We bespreken hieronder wanneer je grondverf op acryl- of oliebasis moet gebruiken. 

 

Grondverf op oliebasis

Je kunt een primer op oliebasis gebruiken als het oppervlak eerder met terpentijn- of olieverf is geverfd. Dankzij dit product zal het stevig hechten en een langdurige afwerking hebben.

 

Grondverf voor acryl

Als je opnieuw wilt schilderen met latex- of acrylverf, is dit product perfect voor jou. Acrylgrondverf ruikt meestal niet sterk en droogt snel.

 

Hoe lang moet de plamuur drogen voordat ik schilder?

Dit is volledig afhankelijk van het soort stopverf dat je hebt gebruikt. Omgevingsfactoren zoals vochtgehalte en temperatuur kunnen ook van invloed zijn. Kijk altijd naar de aanbevolen droogtijd op de verpakking van het product.

De plamuur heeft meestal een volle dag nodig om te drogen, zo niet meer. Dit hangt ook af van het aantal lagen dat je hebt gebruikt. 

Wacht altijd tot de plamuur volledig is opgedroogd voordat je begint met het aanbrengen van de primer. Door lichtjes met je vinger over de plamuur te wrijven, kun je dit controleren. Het moet stevig en droog aanvoelen als het voldoende is opgedroogd. Het zal niet hechten. Wacht altijd even voor de zekerheid, vooral als je niet zeker weet of het echt droog genoeg is. Je hebt er alleen maar baat bij om geduldig te wachten tot het helemaal droog is.