Schutting Beitsen

  • Geplaatst op
Schutting Beitsen

Een stevige methode om ervoor te zorgen dat je het hek langer kunt gebruiken, is het te beitsen. Dit is om het hek te beschermen tegen bedreigingen van buitenaf. Dit komt door de vochtregulerende eigenschappen van beitsen. Door beits kan er geen water in het hout sijpelen, waardoor je omheining vrij blijft van problemen. Bovendien voorkomen de kleurpigmenten van beits dat het hout “verbrandt” door de zon. De meeste mensen houden er niet van als hout grijs wordt door de invloed van de zon. Dit kan worden voorkomen met de juiste beits

Nederland kent vier verschillende seizoenen. Bovendien zijn de weerpatronen vaak onvoorspelbaar. De omheining krijgt veel UV-straling, regenbuien, hagel en wind te verduren naarmate de zomers warmer worden. Je kunt ervoor zorgen dat je schutting tegen al deze gevaren bestand is door beits aan te brengen. Maar hoe moet een (oude) schutting worden gebeitst? Wanneer moet ik een schutting beitsen? In deze blog doorlopen we de procedure stap voor stap. 

 

Moet ik mijn schutting beitsen of verven?

Het is het beste om goed voorbereid te zijn voordat je begint met het verven of beitsen van een omheining. Beitsen of verven jullie de omheining? Vernis, verf, beits, enz. Hoewel al deze oplossingen soms onder één noemer worden gebracht, zijn er belangrijke verschillen tussen deze beste houtlakken.

Als je ziet dat de kwaliteit van je schutting achteruit gaat, is er altijd de drang om hem opnieuw te verven. Je staat op het punt om de schutting te verven en je hebt toevallig nog een kan houtverf in de schuur staan. We raden je echter sterk af om dit te doen. Verf en beits verschillen namelijk enorm van elkaar. Verf sluit het hout af, terwijl beits door de nerf heen dringt en het hout laat ademen. Daardoor loop je het risico dat er blaasjes doorheen komen of dat de verf te snel afbladdert. Hier zou veel tijd en geld aan verspild worden. 

Dus in plaats van de omheining te schilderen, koos je “gewoon” voor een beits. Er is ook een unieke schuttingbeits verkrijgbaar. Ben je tevreden met het huidige uiterlijk van de omheining en heb je alleen een laagje bescherming nodig? Kies dan voor een transparante beits. Hou je van een meer matte uitstraling? Dan is een dekkende beits de beste optie.

 

Schutting Beitsen: Een gids

Hoewel het veel wordt gebruikt, is het echt waar dat voorbereiding het verschil maakt. Het is cruciaal dat je goed voorbereid bent, vooral als je een hek gaat verven dat al vele jaren oud is. Zo bereik je het mooiste en duurzaamste resultaat.

In werkelijkheid zul je ontdekken dat het beitsen zelf veel sneller gaat dan de voorbereiding. Laat je hierdoor niet afschrikken. Je zult meer tevreden zijn met je werk en het resultaat zal beter zijn als je je goed voorbereidt.

 

Schuttingen schilderen: Hoe werkt het?

Het is waar - ondanks het wijdverbreide gebruik - dat voorbereiding de sleutel tot succes is. Goed voorbereid zijn is echt belangrijk, vooral als je een hek schildert dat al vrij oud is. Zo krijg je de mooiste en duurzaamste resultaten.

Je zult echt merken dat het beitsen veel sneller gaat dan de voorbereiding. Dit hoeft je niet te ontmoedigen. Als je je goed voorbereidt, zul je blijer zijn met de taak die je uitvoert en zal het resultaat superieur zijn.

 

Stap 1: Maak de omheining schoon voordat je gaat beitsen.

Het oppervlak moet schoon zijn voordat je beits op je schutting aanbrengt. Vooral in Nederland wordt een schutting blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden, dus is het cruciaal dat de aanslag en het gebladerte verdwijnen. Je kunt hiervoor een stugge borstel gebruiken. Combineer vervolgens een kalkreiniger met lauw water. Dit is dus niet van toepassing bij het beitsen van een nieuwe omheining, maar je moet altijd goed controleren of de omheining schoon is.

 

Stap 2: Reinig de omheining met olie

Het is cruciaal dat je begint met het ontvetten van de omheining zodra deze vrij is van groengroei of aanslag. Dit is zodat je een betere, duurzamere afwerking krijgt doordat de beits zich beter aan het hout kan hechten na het ontvetten van het oppervlak. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld St. Marc.

 

Stap 3: Opnieuw schoonmaken

Gebruik nu water om de omheining nogmaals schoon te maken. Vermijd hierbij het gebruik van een hogedrukreiniger. Dit zal helaas de buitenste laag beschadigen. Je kunt hiervoor een tuinslang gebruiken. Je kunt ook een emmer water en een spons gebruiken als je dit niet hebt.

 

Stap 4: Het schuren van de omheining

Het is cruciaal dat het hout zo egaal mogelijk is voor een goede hechting van de beits. Dit doe je door de omheining te schuren. Zorg ervoor dat de korrelgrootte die je kiest geschikt is. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van het hout en de staat van de omheining. Weet je niet zeker welk schuurpapier je moet kiezen? Neem dan contact op met onze verfexperts. Zij geven je graag vrijblijvend advies. 

 

Stap 5: Stof de omheining af

Een aanzienlijke hoeveelheid stof dat door al het schuren was vrijgekomen, is teruggekomen op de omheining. Zorg ervoor dat de omheining helemaal stofvrij is; zo niet, dan kan het in de beits komen en het uiteindelijke uiterlijk van de omheining beïnvloeden. Let hier goed op, want het is natuurlijk niet mooi en dat is ook niet de bedoeling. 

 

Stap 6: Verbergen

Het is aan te raden om de directe omgeving af te plakken om te voorkomen dat de vlek ergens anders terechtkomt. Zo voorkom je dat de grond vervuild raakt. Gebruik hiervoor afplaktape.

 

Stap 7: Schutting beitsen

Na alle nodige voorbereidingen kun je beginnen met het beitsen van de schutting! Het is handig om te weten dat je voor beits geen grondlaag nodig hebt, zodat je meteen kunt beginnen met de beits die je hebt gekozen. Gebruik dekkend schutting beits.

 

In welke richting moet de omheining worden gebeitst?

Gebruik een beitskwast voor plekken die moeilijk bereikbaar zijn en dunne randen hebben. Je kunt een blokkwast of een beitsroller gebruiken voor grotere oppervlakken. 

Voor het beste effect heb je bijna zeker twee of mogelijk drie toepassingen van beits nodig. 

 

Tijd is in deze situatie een belangrijke factor.

Beits heeft tijd nodig om te drogen; op het blik staat hoe lang dit proces duurt. Dit kan vier uur tot wel vierentwintig uur duren. We raden je sterk aan om je aan deze tijdschema's te houden. Zo bereik je het mooiste en duurzaamste resultaat.

 

Schutting zwart verven  

Ben je van plan om je schutting zwart te verven? Zwart is een van de meest gebruikte kleuren om je schutting mee te verven. Je schutting zwart verven geeft een mooie afwerklaag op die ook bescherming biedt. Let wel op dat je bij het schutting zwart verven niet werkt in de felle zon. Door de felle zon droogt de verf vrij snel en dit belemmert je schilderproces. Vooral bij zwarte verf gaat dit nog sneller, aangezien de kleur zwart warmte opneemt.  

Schutting beitsen zonder schuren 

Veel mensen gaan de schutting beitsen zodat die wordt beschermd tegen weersinvloeden. Maar vergis je niet, het is namelijk niet altijd nodig om de schutting te schuren. Doordat je beits aanbrengt aan de schutting trekt de beits zich diep in de vezels van het hout waardoor je schutting kunt beitsen zonder te schuren. Dus op de vraag, kun je ook beitsen zonder te hoeven schuren? Ja, dit is mogelijk.  

Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel weer wat meer over schutting beitsen en verven. Daarnaast weet je dat schutting beitsen zonder schuren mogelijk is en wat de favoriete beitskleuren onder consumenten zijn. Heb je nog meer vragen? Stel ze gerust aan onze klantenservice.