Tegels Verven Nadelen

  • Geplaatst op
Tegels Verven Nadelen

Ga je de tegels schilderen? Dan is het ook goed om je bewust te zijn van de nadelen! In dit artikel nemen we het met je door. 

Tegels verven is een veelgebruikte manier om het uiterlijk van het toilet of de badkamer bij te werken zonder dat je gloednieuwe tegels hoeft te kopen. Helaas kleven er ook een paar nadelen aan, waar je van tevoren rekening mee moet houden voordat je besluit om je tegels wel of niet te verven.

In deze blog lees je meer over alle nadelen van het verven van tegels, samen met onze antwoorden op enkele van je meest gestelde vragen. Lees snel verder om te zien of het verven van tegels voordelig of nadelig voor je is, en kies vervolgens de beste optie voor jouw klus.

 

1. Tegels verven is niet erg duurzaam.

Tegels verven kan als duurzaam worden beschouwd omdat de bestaande tegels en het afval dat bij het slopen ontstaat, niet hoeven te worden verwijderd. Het grootste nadeel van het schilderen van tegels is echter dat het helemaal geen duurzame oplossing voor de lange termijn is. Geschilderde tegels zijn namelijk vatbaarder voor aantasting, slijtage en zelfs afbladderen van de verf. Vooral in regio's waar de geverfde tegels intensief worden gebruikt. 

Over het algemeen is tegelverf niet zo slijtvast als andere verfsoorten, maar het kan nog steeds een mooie afwerking opleveren. Het is cruciaal om goed onderzoek te doen en tegelverf van hoge kwaliteit te gebruiken voordat u tegels gaat schilderen. Het gebruik van de juiste primer en voorbereiding, zoals reinigen en ontvetten, helpt de hechting van de verf te maximaliseren, wat van cruciaal belang is. Volg dus altijd deze procedure bij het verven van tegels. Het resultaat zal veerkrachtiger zijn!

Heeft de badkamer een opknapbeurt nodig? Gebruik dan gerust tegelverf. Tegels verven verandert niet alleen hun uiterlijk, maar verandert de badkamer ook in iets heel nieuws. 

Daarnaast zorgt het schilderen van de tegels van het toilet voor een afwerking die langer meegaat. Deze worden vaak minder belast, waardoor het resultaat toch langer behouden blijft. Daarnaast is het verven van tegels een slimme keuze voor diegenen die hun badkamer of andere betegelde ruimte snel willen bijwerken voordat ze hun huis te koop zetten.

 

2. Het heeft onderhoud nodig

Het is dus mogelijk om tegels te overschilderen, maar dit vergt wel meer onderhoud dan het simpelweg vervangen van de tegels. Het is cruciaal om een primer te gebruiken omdat tegelverf van nature minder slijtvast is. Kies ook hier weer voor eersteklas tegelverf en primermerken zoals: 

 

Alabastine warmtebestendige tegellak 

 

Alabastine is ook een bekende naam onder schilders; Alabastine Tegelgrond creëert een stevige verfbasis. Dit product dient als een goede basis voor een gepolijst eindproduct. 

Gebruik bovendien altijd het juiste schuurpapier om het oppervlak grondig schoon te maken en te schuren voordat je aan een verfklus begint, ook aan deze.

 

3. Op de lange termijn kan het duurder zijn.

Het is cruciaal om rekening te houden met de initiële kosten voor het vervangen van de badkamertegels of de totale kosten van het verven. De verf van tegels vertoont meestal pas na één tot drie jaar tekenen van slijtage. Als tegels echter worden vervangen, kunnen ze twee keer zo lang meegaan! Bepaal dus zelf wat het verschil op lange termijn is.

 

 

4. Het kan problematisch zijn om tegels te schilderen in een vochtige ruimte.

Verf reageert sterk op vochtige ruimtes. Vocht kan inderdaad leiden tot aantasting van de verf, maar onjuiste verf kan ook tegels beschadigen, waardoor je nog verder van huis bent. Op een gegeven moment kunnen de vochtproblemen leiden tot de groei van schimmel. De verf kan ook afbladderen. Zorg er dus voor dat u altijd geschikte producten van hoge kwaliteit gebruikt bij het schilderen van tegels in vochtige ruimtes.

 

5. Geschilderde tegels kunnen lastig schoon te maken zijn.

Badkamertegels verven heeft zijn valkuilen. Je moet de badkamer regelmatig schoonmaken om hem schoon en fris te houden. Maar omdat zware schoonmaakmiddelen de verf kunnen verwijderen, kun je ze niet allemaal gebruiken en zijn je mogelijkheden om de tegels schoon te maken beperkt.

 

6. Excellentie Tegelverf is beperkt in kleurkeuze

Er is niet veel variatie in tegelverfkleuren. De beste tweecomponenten tegelverf is Albastine, maar deze komt slechts in een kleine selectie tinten en kan niet worden gemengd om een aangepaste kleur te creëren. 

Er zijn nadelen aan het schilderen van tegels, zoals je hebt gelezen. De nadelen uitgesplitst per ruimte of type worden hieronder nog kort behandeld. Vloertegels verven of tuintegels verven? Lees onze blogs voor advies.