Voorstrijk aanbrengen

  • Geplaatst op
Voorstrijk aanbrengen

Voorstrijk is een cruciale maar vaak veronachtzaamde fase in het schilder- en stucadoorsproces. Het aanbrengen van grondverf kan de kwaliteit en duurzaamheid van het project echter aanzienlijk beïnvloeden. 

Voorstrijk verbetert de hechting en uniforme absorptie van verf of stucwerk, of u nu een muur wilt verven of stucwerk wilt aanbrengen. In deze blog behandelen we veelgestelde vragen over grondverf en geven we advies over wanneer en hoe het moet worden aangebracht.

 

Voorstrijk aanbrengen: Stappenplan

Je hebt nu gelezen wat primen betekent. Maar wat is de beste manier om grondverf aan te brengen? Ik zal je in deze blogpost door een proces van zeven stappen leiden, waarin je precies kunt leren hoe je primer aanbrengt en gebruikt om een gepolijste afwerking te krijgen. 

 

Stap 1: Identificeer de ondergrond.

Het is cruciaal om te beslissen wat voor soort ondergrond je gaat behandelen voor je begint. Is het spuitverf (spack), beton, baksteen of nieuw stucwerk? Dit bepaalt het type en de noodzaak van de primer. 

 

Stap 2: Controleer de absorbeerbaarheid van het substraat

Controleer vooraf of de ondergrond absorberend is. Je kunt het hoge absorptievermogen van een ondergrond testen door met een natte doek of vochtige spons over de muur te gaan. Primers zijn nodig als de muur het water snel absorbeert. Deze procedure, die ook wel “voorstrijken” wordt genoemd, is nodig voor een goede hechting en om te voorkomen dat de verf ongelijkmatig droogt.

 

Stap 3: De ondergrond correct voorbereiden

Als u primer aanbrengt op vers gestucte muren, moet u ervoor zorgen dat de muur volledig droog is. Controleer met een vochtmeter of het vochtgehalte lager is dan 5%. Als het stucwerk extreem glad is, schuur de muur dan licht op met schuurpapier zodat de primer beter hecht.

 

Stap 4: Kies de juiste primer

Er bestaan verschillende soorten primers. Stem de primer consequent af op de ondergrond en het volgende project. Je hebt de volgende soorten:

Transparante Voorstrijk.

Hoewel dit product goedkoop in gebruik is, kan het leiden tot de vorming van sporen als het moeilijk is om te zien welke delen van de muur behandeld zijn.

Ondoorzichtige Voorstrijk.

Dit type voorkomt schaal- en kleurvariaties door als primer te werken en een consistente zuiging te bieden.

 

Stap 5: Primer aanbrengen

Hoe wordt primer aangebracht? Afhankelijk van de grootte van het oppervlak kun je een kwast of roller gebruiken om primer aan te brengen. Gebruik voor grotere oppervlakken bijvoorbeeld een blokkwast of een roller met een grove structuur die speciaal is gemaakt voor primers. 

Begin altijd van boven naar beneden om druppels te voorkomen. Een lagedrukspuit kan ook worden gebruikt om transparante primer aan te brengen en deze methode werkt vooral goed voor grotere oppervlakken. Zorg ervoor dat je de primer gelijkmatig verdeelt, of je nu een kwast of roller gebruikt.

 

Stap 6: Laat de primer drogen

Het is belangrijk om te controleren of de primer volledig droog is voordat je verf aanbrengt. De primer heeft meestal 4 tot 6 uur nodig om te drogen, maar lees altijd de verpakking van het product. 

Advies: Laat niet te veel tijd verstrijken tussen het gronden en het schilderen. Dit zou binnen 48 uur moeten gebeuren.

Denk eraan dat omgevingsfactoren de droogtijd kunnen beïnvloeden. Denk aan temperatuur en vochtigheid. Bij koud weer zal het langer duren voordat de grondverf droog is.

 

Stap 7: Schilder de buitenmuren.

Grondverf is essentieel als je buitenmuren gaat schilderen. Vooral als het schilderen van de gevel of schutting je doel is. Grondverf op terpentinebasis is de aanbevolen verf voor buitenschilderwerk. Dit komt doordat het beter bestand is tegen omgevingsfactoren zoals vocht en UV-stralen. Bovendien biedt het een superieure hechting en herstelt het beter.