Wat is stopverf

  • Geplaatst op
Wat is stopverf

Stopverf is een kleisoort die van oudsher vooral werd gebruikt om ramen te “aanstoppen”, dat wil zeggen om te voorkomen dat warmte of kou door de ruit kon. Soms wordt er nog enkel glas aangetroffen, vooral in oudere huizen. Stopverf kan worden gebruikt om breuken en gaten in constructies te “stoppen”.

Tegenwoordig worden scheuren en gaten afgedicht met stopverf. In dit artikel leggen we uit hoe je stopverf aanbrengt, hoe lang het duurt voordat het droog is en hoe je stopverf gemakkelijk verwijdert. We bespreken ook een aantal veelgestelde vragen en beschrijven hoe het verschilt van gewone verf. Tegen de tijd dat je klaar bent met het lezen van deze blog, ben je volledig op de hoogte van het gebruik en de functies van stopverf. 

 

Waarvoor wordt stopverf gebruikt?

Stopverf wordt gebruikt om gaten en kieren te “stoppen”. Dit is de oorsprong van de naam. Het doel van stopverf is om vocht, warmte en kou tegen te houden. Het staat ook bekend als mastiek en is een harde substantie die ervoor zorgt dat ramen en kozijnen stevig aan het kozijn vastzitten. 

 

Hoe moet stopverf worden aangebracht?

Plamuur kan worden aangebracht door de volgende stappen te volgen:

1.Zorg ervoor dat het oppervlak droog is en vrij van olie en stof.

2.Verdun de plamuur niet. Dit is niet toegestaan. 

3.Gebruik plamuur rechtstreeks uit de pot.

4.Breng de plamuur met een plamuurmes aan voor een gladde afwerking.

5.Metalen sponningen mogen niet breder zijn dan 2 cm.

6.Zorg ervoor dat de plamuur elke keer volledig droogt. Verf kan pas na drie tot zes weken over plamuur worden aangebracht. Lees altijd de aanwijzingen op de verpakking. 

 

Voordelen van stopverf

Een geweldig product voor het oplappen van scheuren en gaten is stopverf. De voordelen op een rijtje: 

1.Om scheuren en gaten in houtwerk te repareren, gebruik je stopverf.

2.Het is eenvoudig aan te brengen en na voldoende uithardingstijd eenvoudig overschilderbaar in elke gewenste tint.

3.Plamuur kan worden verwijderd als je het kozijn voor een ander doel wilt gebruiken. 

4.Het zachte plastic product plamuur werkt het beste bij temperaturen van 5 tot 30 graden Celsius.

 

Kan stopverf worden geverfd?

Je kunt stopverf overschilderen. Verf de ondergrond opnieuw nadat je de oude stopverf hebt verwijderd. Stopverf is verkrijgbaar in witte of bruine tinten, afhankelijk van de kleur die de voorkeur heeft. De stopverf heeft drie tot zes weken nodig om te drogen. Tot die tijd kan de stopverf niet overschilderd worden. Houd hier altijd rekening mee, want overschilderen voordat het volledig is uitgehard kan ongunstige gevolgen hebben. 

 

Hoe wordt stopverf verwijderd?

Stopverf verwijderen is mogelijk. Het verdient de voorkeur om de plamuur helemaal te vervangen in plaats van te proberen het te repareren als het verouderd is. Dit kan worden gedaan met een föhn. De plamuur wordt zacht door de hitte van de föhn en kan vervolgens worden verwijderd met bijvoorbeeld een verfkrabber of afbijtmes. Zorg er na het verwijderen voor dat het oppervlak goed schoongemaakt is. 

 

Droogtijd van stopverf

Het is van cruciaal belang om de droogtijd van stopverf nauwkeurig in de gaten te houden. Als je dit nalaat, kan dit ongunstige gevolgen hebben. Uw tijd en middelen worden hieraan verspild. 

De stopverf heeft drie tot zes weken nodig om volledig te drogen en weer schilderklaar te zijn. Bovendien heeft het klimaat hier invloed op: warmere temperaturen zorgen ervoor dat het sneller droogt, terwijl een hogere luchtvochtigheid ervoor zorgt dat het langer duurt. Aan de andere kant droogt het sneller in droge omgevingen en duurt het langer in natte. Volg voor de zekerheid altijd de aanwijzingen op de verpakking, dan zit je altijd goed!