Wat is structuurverf?

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in Verfsoort

Een geweldige manier om elke muur een eigen karakter te geven is structuurverf. Met deze veelzijdige verfsoort kun je je fantasie de vrije loop laten. Een bijkomend voordeel is dat eventuele oneffenheden veel minder opvallen onder een laagje structuurverf. Structuurverf is een latexverf waar (meestal zand-) korrels aan toegevoegd zijn, waardoor er structuur ontstaat als de verf op de muur wordt aangebracht. Afhankelijk van de gebruikte gereedschappen, en met een beetje oefening, kun je oneindig variëren in de vormen.

Welke soorten structuurverf zijn er?

Voor binnenmuren kun je kiezen uit latexstructuurverf met een fijne of grovere korrel. Je kunt de verf vooraf op kleur laten brengen zodat het niet overgeschilderd hoeft te worden. Er zijn zelfs structuurverven met een dubbelwerking die lichte beschadigingen wegwerken. De verf is altijd mat.

Voor werkende muren zijn er elastische structuurverven die kleine scheurtjes kunnen voorkomen of opvullen. In vochtige ruimtes kun je een vochtwerende structuurverf gebruiken, en voor buitenmuren zijn weer andere speciaal daarop afgestemde opties.

En tenslotte zijn er ook nog diverse A-merken en huismerken. Neem de tijd en laat je goed voorlichten.

 

Wat heb je nodig voor structuurverf?

Om structuurverf aan te brengen heb je enkele materialen nodig. We gaan er hierbij vanuit dat je de muren egaal hebt gemaakt en eventueel voorstrijk of gewone latexverf hebt aangebracht.

Om te beginnen heb je emmers verf nodig. Denk er daarbij aan dat, als je de verf een kleurtje geeft, je het beste in één keer voldoende voor de hele muur kunt kopen. Dit voorkomt kleurverschil bij een eventuele volgende batch.

Niet onbelangrijk; gouden afplaktape. Je wilt tenslotte niet dat de structuurverf en daarbij horende korrels op je kozijnen en plinten komen.

Een bak met verdeelrooster, om de verf in te gieten en eenvoudig op de roller te krijgen.

Een blokkwast en/of brede vachtroller. Ook als je de muur met de vachtroller verft, kan een blokkwast of andere kleine kwast handig zijn voor de hoeken.

Een structuurverfroller naar keuze.

Een doekje om gemorste verf snel weg te halen.



Structuurverf aanbrengen
Voordat je met de structuurverf aan de slag gaat, zorg je ervoor dat eventuele gaten en uitsteeksels glad gemaakt worden. Dit materiaal camoufleert oneffenheden wel, maar het is geen wondermiddel. Het blijft een gelijkmatige laag, dus uitsteeksels zullen altijd blijven opvallen.

Als de muur nog niet eerder bewerkt is, bijvoorbeeld bij een nieuwbouwhuis of vers gestucte muur, is het verstandig om eerst een laag voorstrijk aan te brengen.

En nu kan de echte pret beginnen:

  1. Breng met een vachtroller of blokkwast een baan gelijkmatige laag verf aan op de muur. Verf niet de hele muur tegelijk, want binnen 10 minuten moet je de structuur aan gaan brengen.
  2. Neem daarna een structuurroller naar keuze, doe hier geen verf op en rol over de zojuist aangebrachte laag verf heen. Hiermee krijg je een mooi gelijkmatig patroon.
  3. Wil je iets anders, dan kun je ook een kleine structuurroller of een blokkwast nemen en hiermee patronen trekken over de muur. Dit kun je doen door bijvoorbeeld bogen naast elkaar te maken, of zigzag over de muur te bewegen. Laat je fantasie de vrije loop!

Tip: probeer de geplande structuur eerst op een onopvallend plekje uit.

Tip: pak deze klus aan met z’n tweeën. De eerste brengt de verf aan en de tweede zorgt voor de structuur. Hierdoor is het risico op voortijdig opgedroogde verf een stuk kleiner!

Gemiddeld heeft structuurverf ongeveer twee tot drie uur nodig om te drogen. Als je ervoor gekozen hebt om een witte structuurverf aan te brengen en die daarna over te verven, wacht dan tot de eerste laag goed droog is, voordat je met een vachtroller de gewone muurverf aanbrengt.

 Structuurverf verwijderen


Maar wat als je genoeg hebt van je structuurmuur? Hoe kom je eraf?

Dat is een stuk lastiger. Wat je ook van plan bent om te doen met die muur, behangen of verven, je zult de muur weer glad moeten krijgen. Hier zijn verschillende manieren voor:

De verflaag afsteken en daarna de beschadigingen aan de muur glad strijken met lichtgewicht muurvuller.

Met een bandschuurmachine de muur glad schuren. Een goede tip hierbij is om het grove werk eerst met een simpele baksteen te doen. Dit scheelt in materiaalkosten.

Een stuclaag over de structuurverf heen aanbrengen.

Nadat je de grofste oneffenheden hebt weggeschuurd, kun je een laag ‘muurglad’ aanbrengen; een soort plamuur verf. De droogtijd hiervan is ongeveer 8 tot 12 uur.



Nu de muur weer glad is, kun je er eigenlijk alles mee doen. Je kunt voor de afwisseling een mooi behang uitzoeken, of de muur verven in de kleur van je keuze.