Welke korrel schuurpapier heb je nodig?

  • Geplaatst op
Welke korrel schuurpapier heb je nodig?

Je hebt vele korrelgroottes schuurpapier. We leggen de korrelgrootte schuurpapier in meer detail uit, leggen uit wat het fijnste schuurpapier is en helpen je bij het kiezen van het ideale schuurpapier voor jouw klus. 

 

We hebben een uitgebreide gids samengesteld die het kiezen van de juiste korrel schuurpapier in drie makkelijk te begrijpen stappen onderverdeelt. Vervolgens bespreken we de korrelgrootte van schuurpapier die goed werkt voor verschillende materialen, zoals primers, vernissen en beitsen. Tot slot bespreken we een paar van de meest gestelde vragen.

 

Handleiding: Schuurpapier kiezen

Hoe kies je het beste schuurpapier? Er zijn verschillende dingen om over na te denken: Wat is de ondergrond, hoeveel korrel is er nodig en wat doet de korrel? Uit wat voor soort materiaal bestaat de ondergrond en wat voor soort stof wil je erop aanbrengen? We nemen alles met je door.

 

Stap 1: Ondergrond

Bij de keuze van schuurpapier kun je rekening houden met de ondergrond. Voor hout, metaal, kunststof en andere materialen is er gespecialiseerd schuurpapier. Er is echter ook universeel schuurpapier dat geschikt is voor verschillende oppervlakken, waaronder metaal en hout. Het is daarom handig om het juiste schuurpapier te kiezen voor het gegeven oppervlak. 

 

Stap 2: Kies het juiste schuurpapier korrel

Er is een onderscheid in de korrel van het schuurpapier. Als je stucwerk of roest hebt, moet je het misschien grof schuren. Schuurpapiernummers worden gebruikt om de grofheid van schuurpapier aan te geven. De meeste toepassingen vereisen schuurkorrels tussen de 24 en 600. De grove korrel heeft de laagste grofheid. De grove korrel heeft het laagste getal en het fijnste schuurpapier het hoogste getal. 

 

Een korrelgrootte van 220 wordt meestal gebruikt voor primers en 360 voor aflakken. Moet er geschuurd worden met een ruwere textuur, zoals versleten hout? Dan werkt korrel 80 tot 120 het beste; daarna kan het opnieuw worden geschuurd met korrel 220, die nog fijner is.

 

Advies: Schuurpapier met korrelgrootte

Om het je makkelijker te maken, hebben we een lijst toegevoegd waarin je kunt zien waar de specifieke korrelgrootte voor is, gebaseerd op de korrelgrootte:

 

Korrel 40 (zeer ruw) 

Perfect voor het verwijderen van oude en moeilijk te verwijderen verf. Wordt niet vaak gebruikt.

Korrel 60 (ruw). 

Niet vaak gebruikt, maar even geschikt voor het afschrapen van een oude verflaag. 

Korrel 80 (ruw). 

Perfect voor het afschrapen en schuren van vorige verflagen.

Grove korrel van 100.

Wordt vaak gebruikt om vorige verflagen weg te schuren.

Oude verflagen worden vaak afgeschuurd met korrel 120 (medium).

Schuurpapier met een gemiddelde korrel van 150 wordt gebruikt om verflagen die nog intact zijn te verwijderen.

Schuurpapier met korrel 180 (medium/fijn)

voor het opvullen van ruimtes tussen verse en oude verflagen met schuurpapier.

Korrel 220 (goed).

Te gebruiken tussen lagen voor het schuren van vorige verflagen. 

Schuur oude verflagen tussen lagen weg met korrel 240 (fijn). 

Korrel 320 (zeer fijn) papier

Te gebruiken voor zowel eindschuren als schuren tussen verflagen.

 

Stap 3: Samenstelling schuurpapier

De samenstelling van het schuurpapier verschilt op een andere belangrijke manier. De meeste soorten schuurpapier bestaan uit glaspoeder of een scherp soort zand. Dit is de oorsprong van de Engelse term “Sandpaper”. Daarnaast bestaat er een grote verscheidenheid aan harde korrels die bestaan uit het extreem harde mineraal carborundum of korund. Gepantserde auto's maken ook gebruik van dit materiaal.

Het soort schuurpapier dat je nodig hebt hangt ook af van het oppervlak. Voor hout heb je bijvoorbeeld een zachtere korrel nodig dan voor metaal. 

 

Welk schuurpapier? De verschillende ondergronden

Er zijn bijvoorbeeld verschillende ondergronden waarop verf of beits kan worden aangebracht. Hieronder vind je een overzicht van welk schuurpapier het beste is voor elke ondergrond. 

 

Welk schuurpapier is het beste voor beitsen?

Voor beitsen heb je korrelgroftes tussen 80 en 120 nodig. Wanneer je hout schuurt voordat je lak of beits aanbrengt, werkt deze korrel geweldig.

 

Schuurpapier voor grondverf - welke?

Je kunt een fijnere korrelgrootte van 220 (medium/fijn) gebruiken voor grondverf. Dit kun je het beste doen nadat je grondverf hebt gebruikt. Nogmaals, je zult te veel primer verwijderen als je een te grove korrel kiest. Dat is jammer, want dat is niet de bedoeling.

 

Welk schuurpapier is het beste voor lak?

Welke schuurpapier korrel is het beste voor aflak? Als de verf nog intact is, kun je schuurpapier korrel 150 (medium) gebruiken. Voor eerdere verflagen kun je korrel 180 (medium/fijn) kiezen.

 

Welk schuurpapier voor verf?

Je kunt schuurpapier met een gemiddelde korrel (150) gebruiken om oude en intacte verf van het oppervlak te verwijderen. Voor het schuren van oude verflagen gebruik je korrel 180 (medium/fijn). 

 

Welk schuurpapier voor hout is het beste?

Welke korrel voor het schuren van hout? Een korrelgrootte van 80 tot 120 werkt goed voor hout. Dit is perfect voor het schuren van hout voordat je het verft of beitst. 

 

Wat voor soort papier is het beste voor kozijnen?

Je kunt korrel 120 of 180 gebruiken om een goede verflaag of de eerste grondlaag te schuren. Als de kozijnen echt erg beschadigd zijn, is het aan te raden om een verfkrabber te gebruiken om de afbladderende verflagen te verwijderen voordat je de kozijnen grondig schuurt met korrel 80 tot 120. 

 

De verfkorrel schuren tussen twee lagen?

Schuur tussen twee verflagen altijd met de hand met uiterst fijn schuurpapier of een schuurpad; gebruik hiervoor nooit een schuurmachine. Hiervoor kan een schuurblok worden gebruikt. Schuur altijd voorzichtig om ervoor te zorgen dat het niet in de verflaag dringt. 

 

Wat voor schuurpapier moet ik gebruiken tussen verflagen?

Gebruik fijn schuurpapier in plaats van een schuurmachine als je tussen twee verflagen moet schuren. Het schuurpapier is grof, met een korrelgrootte van 180-240. Wees altijd voorzichtig bij het schuren om te voorkomen dat je onbedoeld de eerste verflaag beschadigt.